Inici > Rutes en família > Ruta de la Batalla de Prats de Rei
Ruta de la Batalla de Prats de Rei
Ruta autoguiada circular amb sortida i arribada a Calaf
- Distància: 23 kilòmetres
- Terreny: camins amples
- Desnivell: 305 metres
- Durada aproximada: 3:30-4 hores
- Època recomanada: tot l’any
Sortirem de Calaf per la zona industrial i ens dirigirem a Solanelles (Saronelles). Aquí trobarem els primers cartells de la Ruta de la Batalla dels Prats de Rei. La primera baixada es una mica pedregosa i caldrà anar amb compte!
De seguida trobarem un cingle on hi ha esculpida a la roca una «enigmàtica» cara, gravada a l’aresta, i al seu costat també esculpits, uns símbols desconeguts. Es desconeix l’autor i el motiu però es suposa que no son gaire antigues. També podem veure a sobre la roca desenganxada del cingle que queda davant de les cares, hi ha una tomba antropomorfa.
El següent punt d’interès és Ca l’Estrada. On s’hi arriba després d’uns 7 km, la majoria per pista asfaltada.
I arribem a la Manresana just després de travessar la carretera BV-1031 (les Maioles) on caldrà anar amb molt de compte! Es tracta d’una torre de guaita cilíndrica d’origen romànic i únic element en bon estat que es conserva de l’antic castell medieval de frontera. La seva privilegiada ubicació permetia controlar visualment una bona part del paisatge de la zona i era clau en les funcions de vigilància del territori.
La seva alçada i el seu enclavament permeten gaudir d’una esplèndida vista i d’una espectacular panoràmica de la comarca de l’Anoia, amb els campanars dels Prats de rei, Calaf i les torres del Castell de Boixadors destacant en l’horitzó. S’ha de tenir en compte que la porta d’accés es troba a 11 metres d’alçada i s’hi accedeix per una escala exterior.
Seguim en direcció a la Masia de l’Albareda, un gran casalot d’origen medieval, ampliat i modificat durant els segles XVI i XVII i reformat de nou els anys setanta del segle XX. Va ser propietat del cenobi de Sant Miquel de la Comanda o del Sant Sepulcre, depenent de Santa Anna de Barcelona, fins que l’any 1524 va ser adquirit pel monestir de Montserrat, que hi va instal·lar una granja, a més d’un molí fariner i paperer. Damunt del portal d’accés a la casa encara s’hi pot veure l’escut de Montserrat. A la dovella central del portal de la tanca hi ha la data de 1575. Pel mateix costat de la casa hi passa el torrent de l’Anoia, que fa gairebé de fossat, amb un pont que dóna al portal de la tanca i una altre per on passa el camí. Adossada a la casa hi ha una capella dedicada a Sant Josep.
Deixarem l’Albareda i creuarem la C-1412 (molta atenció!) direcció Igualada i a 50 metres trobarem un camí que ens portarà a l’ermita de Sant Ermengol, una ermita romànica ara totalment en runes. És d’una sola nau, amb absis semicircular. Conserva encara les arcades que aguantaven la volta de canó que cobria la nau. Cal destacar els contraforts en forma de talús, adossat als murs laterals, i el seu campanar d’espadanya.
Seguirem endavant i des de uns metres de distancia podrem veure Cal Codina de la Quadra. La quadra de Galí era un antic lloc documentat des del segle XI que pertanyia al terme de Sant Martí Sesgueioles fins que, el 1778, va ser unit a Solanelles i amb ell passà als Prats de Rei el 1840. El mas de Cal Codina de la Quadra és un edifici refet cap a l’any 1728, després de la batalla que va tenir lloc en aquest indret durant la guerra de Successió i que el degué deixar molt malmès. És un gran casal amb les parets de pedra, grans arcades a la planta baixa i finestres envoltades de grans carreus. Adossada hi té la capella de Sant Antoni, amb la que es comunica a través d’un pont.
Arribarem un altre vegada a la C-1412 però ara la creuarem per sota i enfilarem recte per un camí força pedregós fins a Solanelles i d’aquí cap a Calaf on posarem fi a la Ruta!